Flytande och fasta sjömärken

Flodernas riktning anges från källan mot havet.
En flods vänstra sida (rive gauche) är alltså den man har på sin vänstra sida om man står i strömmens riktning. Men utmärkningen utgår ifrån havet, vilket betyder att styrbordsmärken hamnar på flodens vänstra sida och babordsmärkena på dess högra (rive droit). Detta medför ibland förvirring hos den ovane fritidsskepparen. I kanaler finns en officiellt angiven riktning som styr utmärkningen.

(Vid infarten till marinan i Metz, som ligger nedströms i en avsnörd sidoarm till Mosel, ligger ett babordsmärke i form av en röd boj ganska långt mot land på flodens vänstra sida. Detta ledde till en intressant iakttagelse när jag besökte stan för några år sen: nästan varje främmande båt som skulle gå in till marinan gick på grund i leran och fick dras loss. Förarna tänkte helt enkelt inte på flodens riktning.)

Channelmark.jpg (17459 bytes)

På framför allt tyska floder och kanaler (dock ej Rhen) förekommer märken som anger att farleden byter sida.

På bilden syns också några på land placerade märken som  anger farledens belägenhet. (På Donau består de senare av en vit kvadrat resp. romb med ram i grönt resp. rött.)

kontratt.jpg (12710 bytes)

Gröna koner eller röda trattar (på Donau endast med grön resp. röd ram) betyder i stället att det finns en farlighet på motsvarande sida. Dessa märken kan också placeras ovanpå grönvit- eller rödvitrandiga bojar eller stänger.
Info4b.jpg (11982 bytes) Här syns några flytande styrbordsmärken (de i svart är på väg ut, men kan fortfarande förekomma).

Info4c.jpg (10134 bytes)

Flytande babordsmärken.

Info4a.jpg (12657 bytes)

Bilden visar ett märke som kan passeras på vilken sida som helst.

(Bilderna ur Code Vagnon Fluvial.)

Vidare till Förbuds-, påbuds- och varningsmärken

Tillbaka till översikten